CZ / EN

Hodnotitelky

Michaela Besedová

Michaela Besedová

Jmenuji se Michaela Besedová, pracuji jako veterinární sestra, ale v současnosti jsem na rodičovské a zároveň studuji obor Zájmové chovy na České zemědělské univerzitě. Svou první fretku jsem si pořídila v roce 2009. V roce 2013 jsem založila CHS Shelly´s Ferrets. U svých odchovů se specializuji na standardní délku srsti, fretek standardního zbarvení s důrazem na zdraví a dlouhověkost. Jsem členkou Slovenského klubu chovatelů fretek (SKCHF), kde plním funkci poradce chovu pro oblast ČR a jsem také členkou Natural Ferret Breeders (NFB). V roce 2016 jsem se po několikaletém vzdělávání zařadila mezi evropské posuzovatele fretek. Od téže roku jsem s pomocí přátel, začala pořádat Furry Snakes - výstavu fretek s olympiádou v Praze. Při hodnocení kladu důraz na dobrou kondici fretky s ohledem na její věk.
Julie Kočí

Julie Kočí

Moje kariéra fretčího poddaného započala zhruba před deseti lety, kdy jsem si pořídila freťáčka Lojzíčka. Byla to láska na první pohled, o pět let a dvě další fretky později jsem si založila vlastní chovatelskou stanici – Fatalis (osudový), protože pro mě to zvířátka opravdu osudová jsou. I nejlepší přátele jsem poznala právě díky fretkám. Velký důraz kladu na kvalitní stravování fretek, které je jedna z mála věcí, kterou můžeme ovlivnit zdraví zvířete. Můj chovatelský plán je chov standardního zbarvení, délky srsti a velikosti fretek a oživení krve fretek v ČR, momentálně jsem odchovala svůj osmý vrh a fretek mám 9. Ačkoliv jsem zapisovala už snad porotcům ze všech koutů Evropy, osobně jsem zatím posuzovala pouze v roce 2019 v Ruském Petrohradě a v říjnu mě čeká výstava ve Finsku. Při posuzování dbám prioritně na stav zoubků a kondici zvířete.
Henrieta Dekýšová

Henrieta Dekýšová

Môj šampanský fretčí príbeh sa započal v roku 2005 kedy som si kúpila svojho prvého fretiaka Fredyho a trvá až doteraz aj keď momentálne nemám žiadnu fretku. Pôvodne som šla po tchorovitú fretku, ale tu si vybral niekto tesne predo mnou a tak som si domov doniesla taku divnú svetlú... od vtedy si šampanské fretky získali miesto v mojom srdci a venovala som sa aj ich chovu. Od roku 2012 som predsedníčkou slovenského klubu chovateľov fretiek (SKCHF), kde od roku 2007 pôsobím ako poradca chovu a posudzovateľ chovnosti. Štandard pre chovnosť a zaroveň výstavy sme si vyhotovovali sami v spolupráci s dlhoročnými chovateľmi a veterinármi. Pre doplnenie a potvrdenie vedomostí som bola zapisovateľ pri rozhodcoch z UK, GER, HU, PL, CZ. Ako rozhodca pravidelne každý rok posudzujem chovnosti na našich akciách, posudzovala som mnoho výstav na Slovensku, Čechách a aj v Estónsku a je mi cťou, že môžem byť súčasťou aj tejto skvelej akcie.